Zaradi tehničnih težav naprošamo, da vsa povpraševanja pošljete na naš e-mail: info@sies.si

Novosti na področjih pritrjevanja strešne izolacije in sanacije streh

NOVA GENERACIJA LEPIL ZA IZOLACIJE IN SISTEM ZA ZATESNITEV PREBOJEV

Sodobni strešni sistemi zahtevajo kvalitetne materiale in kakovostno izvedbo, zato vso pozornost in večino proračuna posvetimo izbiri zaključne kritine, morda še toplotni izolaciji, ostalo pa prepogosto zanemarimo.  

V arhitekturi je vedno večje povpraševanje po uporabi zanesljivih materialov, ki sledijo sodobnim energijsko učinkovitim sistemom gradnje, obenem pa  zagotavljajo enostavno montažo in dolgo dobo uporabnosti.Pritrjevanje toplotne in hidroizolacije, tesnjenje prebojev in izvedbe detajlov so elementi, ki lahko v primeru slabe izvedbe krepko zmanjšajo vrednost celotnega objekta.  

Hitro in učinkovito pritrjevanje toplotne in hidroizolacije izolacije, brez toplotnih mostov

Danes nam številni proizvajalci ponujajo rešitve za pritrjevanje toplotne izolacije. Novost pa je visoko elastomerno večnamensko peneče lepilo Millenium One Step za površinsko pritrjevanje vseh vrst toplotnih  izolacij brez prebojev, ki ne vsebuje organskih topil, veže že v nekaj minutah, in se nanaša z baterijsko pištolo. Tehnologija se modro izogne invazivnemu in ne vedno zanesljivemu vrtanju v nosilno konstrukcijo, toplotnim mostovom in prebijanju že tako krhkega materiala toplotne izolacije.

Slika: Hitra in kvalitetna izvedba
Slika: Nudimo vam brezplačen najem baterijske pištole za nanašanje lepila

Sprotna priprava

Enokomponentna lepila je treba pred nanosom dobro premešati, nanašanje dvokomponentnega lepila z baterijsko pištolo pa poteka tako, da se komponenti v razmerju 1:1 mešata sproti. Tako ni mogoče, da bi bilo lepilo slabo pripravljeno, zato tudi ni mogoče, da bi bil oprijem lepila k podlagi slab. Trajna gibkost lepila zagotavlja dolgoletno oprijemljivost, drugače kot mehansko pritrjevanje z vrtanjem, ki ne le ni zanesljivo v vseh točkah pritrditve, pač pa ki sčasoma rado popusti.

Prihranek časa in denarja

Uporaba kompozitnih lepil prinaša prednosti in prihranke pri načrtovanju investicije in pri montaži. Projektna debelina toplotne izolacije je lahko v primeru vgrajevanja z lepljenjem tudi 10% manjša, kot pri tradicionalnem mehanskem vijačenju. Z lepljenjem izključimo izgube toplote v zgradbi zaradi toplotnih mostov, ki jih povzročimo z mehanskim pritrjevanjem v nosilno nosilno konstrukcijo.

Slika: Primer izgub toplote iz stavbe skozi toplotne mostove na mestih mehanske pritrditve.

Z uporabo baterijske pištole je nanašanje lepila na podlago preprosto in čisto. Izolacijske plošče polagamo na še sveže lepilo, ni nam treba čakati na reakcijo, kot pri podobnih proizvodih. Pri nameščanju plošč na mokro lepilo se to razširi in dobimo veliko spojno površino med ploščo in podlago, lepilo zaradi majhne debeline manj nabreka, zato se plošče med vezanjem lepila ne dvigajo.

Kompozitno lepilo lahko uporabljamo pri temperaturi tudi manj kot 5 °C, kar je neobičajno za druga lepila. Lepilo lahko vgrajujemo tudi pod lediščem, če so kartuše z lepilom pred uporabo na toplem. Potreben bo le daljši čas strjevanja.

Kompozitno lepilo zaradi njegove visoke viskoznosti in hitrega oprijemanja lahko uporabimo tudi na strehah z naklonom, trapeznih pločevinastih strehah, in celo na vertikalah.  Naneseno lepilo je kompaktno, stabilno in hitro oprijemajoče, zato ga lahko nanašamo tudi v vetrovnih razmerah. Visoka viskoznost omogoča uporabo lepila na poroznih površinah, kjer se konkurenčna lepila rada izgubijo v pore.

Hitra montaža brez potratnih in glasnih orodij

Za vgrajevanje uvoznik in distributer brezplačno priskrbi baterijsko pištolo oz. samohodni avtomat za istočasni nanos iz več vzporedno nameščenih kartuš. Dobro usklajena ekipa izvajalcev lahko z ročno baterijsko pištolo položi do 1000 m2 enega sloja toplotne izolacije v delovnem dnevu. Tiha montaža brez vrtanja omogoča celodnevno delo tudi na za hrup občutljivih objektih, kot so šole, bolnišnice in druge ustanove, kjer hrup ni dovoljen.

Praktično preizkušanje sile oprijemljivosti in podpora

Vsi zastopniki proizvajalca Royal – HB Fuller so opremljeni s kalibriranimi napravami za izvlečno merjenje dejanske oprijemljivosti izolacije na nosilno konstrukcijo na mestu vgradnje. Pred začetkom projektov lahko za potrebe izvajalca / naročnika opravijo preizkus po standardu ANSI/SPRI IA-1 2010. Z bogatimi izkušnjami pa lahko pomagajo tudi pri organizaciji poteka dela, svetovanju pri uporabi opreme in samem vgrajevanju izolacije.

Slika: Testiranje na objektu

Lepljenje s filcem kaširane hidroizolacije

Posebna različica lepila Millenium PG1 z manjšo viskoznostjo je namenjena lepljenju krovskih membran, brez hlapnih organskih sestavin, ki veže v le nekaj minutah. Nanaša se z enako baterijsko pištolo, ki enakomerno dozira obe komponenti. Lepilo nabrekne in zapolni vse manjše nepravilnosti površine.

Pritrjevanje izolacij z dvokomponentnim lepilom beleži na Evropskem trgu 40% letno rast.  Novi sistem uspešno nadomešča invazivno mehansko pritrjevanje, ki konstrukcijo poškoduje, ogroža njeno trajnost in povzroča toplotne mostove.

Brezhibno izvedeni strešni detajli so pika na i vsakega strešnega sistema

Preboji skozi ravne strehe, kot so cevi, konzole in nosilci, so večni izziv vsem krovcem, ki se jih lotevajo z raznolikimi tesnilnimi sredstvi, trakovi, ipd.. Le malokatera konvencionalna rešitev traja dlje, kot le nekaj let.

Inovativna novost za te namene je sistem za enostavno in trajno zatesnitev vseh vrst prebojev Lockin Pocket. Sistem vsebuje tri komponente: tipske sestavljive okvirje različnih oblik in dimenzij, tesnilno lepilno maso in dvokomponentno hitro sušečo tesnilno maso.

Slika: Postopek izdelave detajla na sistemu Lockin Pocket

Vse tri komponente so izdelane iz poliuretanske osnove, po nekaj urah se komponente zlijejo v celoto.  Le 3 do 5 minut po montaži je samorazlivna masa v okviru že vodoodbojna.

Slika: Na sliki vidimo sanacijo slabo zatesnjenih prebojev na stadionu PSV Eindhoven s sistemom Lockin Pocket