Zaradi tehničnih težav naprošamo, da vsa povpraševanja pošljete na naš e-mail: info@sies.si

Zakaj se odločiti za Xroom 3v1 napravo?

Ob aktualni situaciji vezano na epidemijo Covid-19, ki se ponovno razširja z veliko intenziteto ter obenem z energetsko krizo, ki nalaga varčevanje z energijo se v javnih objektih, ki niso opremljeni z mehanskim prezračevanjem pojavi dvojna težava.

Eno je, kako zagotavljati svež in filtriran zrak ter po drugi strani kako prezračevati, da bi bila izguba energije čim manjša.

V objektih, kjer se do sedaj prezračuje z odpiranjem oken, je nemogoče zagotoviti varčevanje z energijo in po drugi strani zagotavljati ustrezno količina svežega zraka, ki pri odpiranju oken predstavlja tudi težavo z neugodjem saj lahko v prostore pride umazan zrak in hrup – npr. bližina prometne ceste, kurišča na drva, gradbišča… obenem pa je temperatura tega zraka lahko izredno nizka in lahko povzroči več težav kot koristi.

TEŽAVA

V obstoječih javnih objektih kot so šole, zdravstveni domovi, domi za upokojence, študentske sobe, pisarne, hoteli itd. je velikokrat tudi izredno težko aplicirati sisteme za prezračevanje, ki bi zagotavljali zadostno količino zraka, saj imajo takšni prostori nemalo gradbenih omejitev za aplikacijo centralnih sistemov.

REŠITEV

Z vgraditvijo ustreznega mehanskega prezračevalnega sistema z rekuperacijo odpadne toplote rešimo zgoraj navedene težave ki izhajajo iz prezračevanja z odpiranjem oken, obenem pa poskrbimo, da se zaradi prezračevanja zavrže minimalna količina energije, ki jo potrebujemo za ogrevanje (in tudi hlajenje).

Z uporabo entalpijskih toplotnih prenosnikov obenem rešujemo tudi težave z nizko oziroma previsoko relativno vlago v bivalnih prostorih.

Aktualna tehnologija omogoča delovanje prezračevanja na »zahtevo« saj delovanje oziroma intenzivnost prezračevanja narekujejo senzorji CO2, Radon itd., torej je delovanje prilagojeno glede na aktualne parametre v prostoru (povišana stopnja CO2 ali Radona poveča intenziteto prezračevanja, dokler navedeni parametri ne padejo pod definirano stopnjo).

Z decentraliziranimi enotami Xroom 3v1 lahko rešimo tri ključne funkcionalnosti, ki jih potrebujejo bivalni prostori:

  • Prezračevanje z rekuperacijo
  • Ogrevanje
  • Hlajenje

Vse funkcionalnosti delujejo neodvisno ena od druge v eni napravi in delujejo lahko preko CO2, RH ali Radon senzorja.

CFD simulacija – učilnica
CFD simulacija – pisarna
CFD simulacija – bolniška soba
CFD simulacija – hotelska soba

Enote Xroom so zasnovane kot prezračevalne enote ter enote za ogrevanje in/ali hlajenje. Prezračevanje ter ogrevanje in/ali hlajenje delujejo neodvisno drug od drugega. To pomeni, da pri zahtevi po prezračevanju ni treba, da deluje ogrevanje in/ali hlajenje ter obratno, funkcionalnosti pa lahko delujejo tudi istočasno. Enote v avtomatskem načinu delovanja delujejo preko CO2 ali RH ali Radon senzorja.

Senzorji omogočajo samodejno delovanje enote in delujejo le, ko je notranja kakovost zraka slabša od zahtevane. Pri izpolnjevanju zahteve po kakovosti zraka takšna rešitev ustvari le minimalne stroške prezračevanja v realnem obratovanju! To pomeni tudi nižje obratovalne stroške in hitrejšo povrnitev investicije v nakup prezračevalne enote.

Enota Xroom se največkrat namesti na mesto obstoječega radiatorja ali ventilatorskega konvektorja, kjer imamo že dovodne cevi za toplo in/ali hladno vodo. Potrebno je narediti le preboje skozi steno za dovodno in odvodno cev za prezračevanje.