Zaradi tehničnih težav naprošamo, da vsa povpraševanja pošljete na naš e-mail: info@sies.si

Industrijski sesalec ATEX

Podjetje Depureco vedno postavlja na prvo mesto varnost. Linija industrijskih sesalcev ATEX je bila razvita za zagotavljanje največje varnosti ob visoki učinkovitosti sesanja. Na razpolago je obsežna linija sesalcev od najbolj kompaktnih do tistih z veliko močjo, ki presega 20 kW in s centraliziranim sistemom, ki vključuje različne tipe avtomatizacije.

Podjetje Depureco ponuja celovito paleto profesionalnih industrijskih sesalcev primernih za širok razpon aplikacij industrijskega čiščenja ter zanesljive servisne storitve svoje opreme.

Sesalce proizvajalca Depureco se dnevno uporablja na številnih industrijskih področjih, kot so proizvodnja, prašno barvanje, izdelava zidakov in keramičnih ploščic, kemična industrija, predelava plastike, farmacevtska industrija, logistika in distribucija, izdelava barv za keramiko, prehrambena industrija, predelava lesa, avtomobilska industriji, elektronika ter številna druga področja. Skratka, kjerkoli pride do težav s čiščenjem, lahko podjetje Depureco pomaga z ustreznimi rešitvami industrijske sesalnike v enofazni ali trifazni izvedbi ponujamo za različne namene:

 • Industrijski sesalci za prah
 • Industrijski sesalci za prah v Atex izvedbi
 • Industrijski sesalci za tekočine in trde snovi
 • Industrijski sesalci za tekočine in trde snovi v Atex izvedbi
 • Industrijski sesalci na komprimiran zrak

Poseben tehnični oddelek podjetja Depureco nudi najboljšo podporo pri nabavi ter poprodajne aktivnosti, ki celovito podpirajo kupce pri uporabi njihovih izdelkov.

Kaj vse še ponuja podjetje Depureco?

 • Različne elektromotorje in certificirane turbine za vsak model
 • Komponente iz nerjavnega jekla AISI 304
 • Standardne varnostne ventile
 • Certificirane standardne antistatične filtre razreda M (učinkovitost filtracije delcev velikosti 1 µm)
 • Certificirane električne komponente
 • Možnost vgradnje pasivnih varnostnih naprav, kot so eksplozijske lopute in protipovratni ventili
 • Rešitve z odsesavanjem v inertno tekočino
 • 24 mesecev garancije

Vsi industrijski sesalci ATEX, proizvajalca Depureco, so primerni za sesanje prahu, vključno eksplozivnega, ter primerni za delovanje v tveganih območjih, za kar so tudi certificirani.

Pozor! Številni industrijski sesalci na trgu, predvsem najbolj ekonomični so tudi certificirani za delo v območjih s tveganjem eksplozije, vendar niso primerni za sesanje eksplozivnih materialov. V podjetju Depureco vedno svetujejo, da se pri nakupu preveri pri proizvajalcu, ali je sesalec primeren za sesanje potencialno eksplozivnih materialov ter da se pozorno prebere uporabniški priročnik, ali je dovoljena uporaba sesalca za sesanje eksplozivnih materialov.

Kaj pomeni ATEX?

Ime industrijskih sesalcev ATEX izhaja iz ATmosphères in EXplosibles (eksplozivna atmosfera) in se nanaša na dve specifični direktivi Evropske unije:

 • 2014/34/EU, ki regulira opremo namenjeno uporabi v območjih z nevarnostjo eksplozije. Ta direktiva je posebej namenjena proizvajalcem opreme za uporabo v potencialno eksplozivnih delovnih okoljih ter vključuje zahtevo po certifikaciji.
 • 99/92/EC, opredeljuje varno in zdravo delo zaposlenih v območjih s potencialno eksplozivno atmosfero. Velja torej za vsako okolje, kjer obstaja nevarnost eksplozije in so postavljeni certificirani obrati in oprema.

Eksplozivna atmosfera lahko vsebuje dva različna tipa vnetljivih snovi:

Poleg vnetljive snovi morata biti za nastanek eksplozije hkrati prisotna še dva elementa: zgorevalno sredstvo (običajno kisik) in vir vžiga. Vse to je poznano kot eksplozivni trikotnik:

 • Gorljiv material: prah ali plin
 • Zgorevalno sredstvo: običajno kisik
 • Vir vžiga: vsak dogodek, ki proizvede vir energije, ki lahko povzroči eksplozijo
Fire_triangle

Če eden od treh elementov eksplozivnega trikotnika ni prisoten, ne bo prišlo do eksplozije.

Certificirani industrijski sesalci ATEX, proizvajalca Depureco, so zasnovani in izdelani z namenom, da se prepreči kakršenkoli vir vžiga med samim sesanjem. To velja za vsa območja, ki so klasificirana kot potencialno nevarna za eksplozijo, kjer se uporabljajo industrijski sesalci proizvajalca Depureco, ter za samo notranjost industrijskih sesalcev ATEX. Dejansko so vsi certificirani industrijski sesalci ATEX proizvajalca Depureco izdelani tako, da je notranjost sesalca klasificirana z razredom Z20.

Med potencialne eksplozivne materiale, ki lahko povzročijo tvegana območja, spadajo: škrob, škrobni izdelki, moka, sladkor, krmila v prahu, kovine, premog, plastika, tekstil, kemični izdelki, sestavine v farmacevtski industriji, vnetljive meglice, ogljikovodikovi plini, rudarski plini in še veliko drugih snovi.

Koncentracije gorljivih snovi (plini ali prah) v atmosferi so ključnega pomena pri nastanku eksplozije. Predvsem pri prahu je pomemben dejavnik velikost prašnih delcev, ki lahko omogoča večjo razpršenost po zraku. Nevarnost eksplozivne atmosfere se veča z višanjem temperature, hitrosti zraka oz. prašnih delcev, nizko vlažnostjo in atmosferskim tlakom.

Odvisno od verjetnosti nastanka eksplozije je potrebno uporabljati opremo z raz-ličnimi nivoji certifikacije in varnosti. Večja kot je verjetnost nastanka eksplozijske atmosfere, večji nivo varnostnih ukrepov je treba uvesti.

PODROČJE020121222
Snov, ki povzroča eksplozivno
atmosfero
PLINPRAHPLINPRAHPLINPRAH
Prisotnost eksplozivne atmosfereSTALNASTALNAMOŽNAMOŽNAMOŽNAMOŽNA
Kategorija opreme1G1D2G2D3G3D
V tabeli so povzeta različna področja definirana v zakonodaji

Depureco v Sloveniji
SIES d.o.o.
Ulica Lavžnik 19, 5290 Šempeter pri Gorici
www.sies.si